Astazi este duminica. De obicei, duminica facem gratar. De fiecare data, incercam o noua reteta de sos sau dresing pentru carne. Nu respectam intotdeauna regulile culinare, mai ales duminica (ocazie de inovatie si pofte). Luca, baiatul cel mare, a vrut sa-i fac cartofi a la bunica, iar Adelin a vrut muraturi. Astfel a rezultat un gratar din carne de porc si pui cu mar, asortat cu cartofi si muraturi.
Cum s-au desfasurat ostilitatile:
Carnea de gratar: Sotul s-a ocupat de prepararea carnii pentru gratar. A curatat si taiat o capatana de usturoi (nu mai este usturoiul ce a fost), doua mere si doua cepe potrivite. Usturoiul si ceapa a fo fost taiate cat de mult s-a putut, iar merele au fost taiate pe jumatate si sfaramate in vasul respectiv. Le puteti llasa si cu coaja, prin storcire, se distinge coaja si poate fi indepartata. A mai adaugat: o lingurita de boia iute, piper, condimente de gratar si 50 grame de vin rosu (de buturuga). Adelin, baiatul cel mic, care a stat langa tatal sau, eu si fratele lui faceam temele, a fost responsabilul cu amestecul. Dupa ce s-a amestecat bine, avand grija ca mare parte din ingrediente sa ramana deasupra carnii, s-a pus un capac si s-a lasat la congelator timp de 30-40 minute. De obicei, preparam totul cu o zi inainte si lasam carnea la macerat.
Cartofii a la bunica: Pe acestia i-am preparat eu. Am adaugat un post separat. Daca link-ul nu functioneaza, cautati in site Cartofi a la bunica!
Gratarul: Socrul meu este artistul. carnea nu trebuie lasata foarte mult pe gratar. Atentie, inainte de a fi pusa pe gratar, carnea trebuie curatata de ingredientele mari (mar, ceapa, usturoi, etc) pentru a nu capata un gust amarui si pentru a nu se afuma sau arde.
Muraturile: au fost responsabilitatea soacrei mele. Ajutata de Luca, cel care a asezat si masa, au scos din beci cate un borcan de gogosari si castraveti din aceia buni, buni, Facuti de noi, evident!
A fost o masa pe cinste! Nu a reprezentat idealul combinatiilor, insa gusturile au fost deosebite. Cred ca satisfacerea poftelor, mai ales intr-o zi de duminica, pot prima in defavoarea regulilor clasice. A mers, de asemenea, si putina paine prajita pe gratar.
Era sa uit sa va spun sa puneti sare, functie de gust, dupa ce curatam carnea, inainte de a o pune pe gratar.
Astept sa-mi spuneti cu v-a iesit voua si sa schimbam impresii.
Toate cele bune!